Vanaf de eerste schetsen is HGT Beeld & Geluid betrokken bij de nieuwe kerkzaal van de Baptistengemeente Veenendaal. HGT is naast het realiseren van de geluid-, beeld- en lichtinstallaties ook verantwoordelijk geweest voor het akoestisch ontwerp van deze zaal. Eis vanuit de kerk was om een zaal te ontwerpen welke goed geschikt is voor samenzang en moderne (band)muziek. In het PvE hebben we dit uitgewerkt naar een galm van 1.0 tot maximaal 1,2 seconden vlak over het hele frequentie spectrum. Uiteindelijk resultaat is een nagalm van 1,0 seconden geworden over het hele frequentiespectrum (+/- 0,1 sec). Samengevat kunnen we misschien wel stellen dat de kerkzaal van de Baptistengemeente Veenendaal de beste akoestiek (voor bovengenoemde toepassingen) heeft van al de zalen in deze regio. Ga gerust eens luisteren.

De reeds aanwezige Fohhn luidsprekers van de Baptistengemeente hebben we uitgebreid met een extra subwoofer, aparte versterkers met totaal 9.000 Watt aan vermogen en alles netjes ingeregeld in een nieuwe signaalprocessor.

De ringleiding voor mensen met een gehoorapparaat is zo ontworpen dat gitaristen op het podium hier geen hinder van kunnen ondervinden. Daarnaast is de bediening van de installatie volledig vernieuwd. Een klein knoppenpaneel voor eenvoudige bediening als ook een groot digitaal mengpaneel (Allen&Heath iLIVE) voor de uitgebreide bediening. Op vele plaatsen zijn aansluitpunten gemaakt welke in de CAR gepatcht kunnen worden.

Met de lichtinstallatie kan niet alleen het podium licht bediend worden, maar ook het zaallicht. Tijdelijk uitbreiden van de lichtinstallatie is zeer eenvoudig door het DMX netwerk dat door de zaal ligt. Standaard hangen er 12 Selecon Fresnel armaturen en 12 expolite RGB LED parren aan het dak. Speciaal voor de brede inzetbaarheid van de zaal is boven het podium 160 meter aan technisch grid geplaatst.

De beeldinstallatie bestaat uit een zware Full-HD projector en meerdere HDMI en VGA aansluitingen. Uiteraard voorzien van een eenvoudige bediening. Naast de kerkzaal is ook de lounge voorzien van een eenvoudig te bedienen beamerinstallatie.

Het bijzondere van dit project was dat we deze hebben gerealiseerd met veel helpende handen vanuit de kerk. Doordat hier veel gemeenteleden waren met voldoende technische kennis, hebben ze geholpen met kabels trekken en stekkers solderen.