De Brug Amersfoort was toe aan een nieuwe geluidsinstallatie. De huidige was al behoorlijk verouderd en de geluidskwaliteit niet echt optimaal. Door de aanpassingen en uitbreidingen afgelopen jaren was het bedieningsgemak er ook niet eenvoudiger op geworden.

HGT is de uitdaging aangegaan om voor deze kerk een nieuwe geluidsinstallatie te ontwerpen. Goede geluidskwaliteit, eenvoudige bediening en een hoge duurzaamheid waren eis. De mogelijkheid om met één druk op de knop verschillende zalen te koppelen voor diverse toepassingen was uiteraard geen probleem voor deze installatie. Sterk punt van deze installatie is dat deze zowel geschikt is als spraak installatie als muziekinstallatie. Speciale Fohhn LX-220 luidsprekers een extra subwoofer als ook een digitaal mengpaneel voor muzikanten zijn toegevoegd aan de installatie. Of het de dominee is die spreekt of een band die versterkt dient te worden, alles is mogelijk en de bediening blijft eenvoudig.

Deze kerk heeft een bijzonder lastige akoestiek, waardoor inregelen complexer bleek dan gebruikelijk. Om de geluidskwaliteit toch op het gewenste kwaliteitsniveau te krijgen hebben we een zondagse dienst bijgewoond om de puntjes op de ï te zetten.

Deze kerk had de primeur om als eerste kerk in Nederland de nieuwe Shure QLXD draadloze microfoons in gebruik te nemen. Omdat de installatie eerder was opgeleverd dan de zenders in Europa beschikbaar waren, heeft HGT ter overbrugging meerdere ULXD zenders beschikbaar gesteld. Reden om voor de QLXD zenders te gaan was het hoge gebruiksgemak en de extreem natuurlijke klank.

De aanwezige ringleiding in de vloer is hergebruikt in de nieuwe installatie, maar bleek niet te voldoen. HGT heeft samen met de NVVS de ringleiding gekeurd en ingeregeld en deze toch nog als “redelijk” weten te scoren.

Samengevat heeft de Brug in Amersfoort nu een geluidsinstallatie waar ze weer vele jaren mee vooruit kunnen.