De Cunerakerk in Rhenen heeft een primeur! Digitaal gestuurde luidsprekers van 4 meter hoog! Dit is in Nederland de eerste zaal waar de Fohhn LFi350 luidsprekers in Freestand zijn geïnstalleerd. Deze unieke oplossing is ontstaan vanuit de wens, de Cunerakerk voor meer toepassingen te gebruiken dan alleen voor kerkdiensten. De eis was dat de kerkzaal voor een zeer breed scala aan toepassingen geschikt zou zijn. Naast de eigen kerkdiensten worden er onder andere veel (klassieke) concerten gegeven en diverse lezingen.

De conventionele oplossing met veel zuilluidsprekers verspreid door de kerk, bleek in onze computersimulaties vooraf niet het gewenste resultaat op te leveren. Nadat in grote lijnen de gewenste oplossing in kaart was gebracht, zijn we uitgebreid gaan testen. Het resultaat is verbluffend!

Met slechts 2 luidsprekers tactisch gepositioneerd, hebben we een geluidsbeeld weten te realiseren dat door de hele kerkzaal extreem egaal is. Zelfs achterin de hoeken is de spraakverstaanbaarheid bijzonder goed.

Bij het doksaal en het koor zijn tevens goede luidsprekers geplaatst. Uiteraard zijn deze in klank en tijd gecorrigeerd op de Fohhn LFi luidsprekerzuilen. Deze luidsprekers kunnen naar wens bij geschakeld worden, of als losse installatie gebruikt worden bij kleine toepassingen.

Ondanks de geavanceerde installatie is de bediening zeer gebruiksvriendelijk. Met een klein bedienpaneel bij de kostersplek zijn de verschillende microfoons eenvoudig te regelen.

Wanneer er een groot evenement is in de Cunerakerk, kan de koster met 1 druk op de knop, de bediening schakelen naar het regiemeubel waar onder andere een uitgebreid mengpaneel staat. Daar de LFi350 luidsprekers zijn uitgevoerd met subwoofers, is ook muziekweergave van live muziek zeer goed.

De installatie is tevens voorzien van videoregie. Meerdere camera’s, een beeldmixer en voldoende aansluitingen door de kerk heen. De mogelijkheid om op meerdere beamers en schermen te projecteren, een beeldscherm en luidspreker bij de organist en de mogelijkheid om binnenkort ook KerkTV te gaan uitzenden.

De wens van de kerk was een betrouwbare goed werkende installatie die geschikt is voor vele toepassingen. Dit resulteerde in een behoorlijk uitgebreide installatie. Om dit, tot het succes te maken wat het nu is, moest er samengewerkt worden met veel partijen: elektricien, architect, steenhouwer, aannemer en meubelbouwer. Wat er ook voor aanpassingen gedaan moesten worden aan het gebouw, de schitterende uitstraling van deze kerk uit 1450 mocht geenszins aangetast worden.

Benieuwd hoe het geworden is? Neem gerust contact met ons op. We geven u graag een rondleiding!

Een reactie van de kerk:

Geluidsinstallatie Cunerakerk Rhenen

De geluidsinstallatie in de Cunerakerk van Rhenen is aangeboden en geleverd door HGT uit Veenendaal. Wat zijn de overwegingen geweest om de opdracht aan HGT toe te vertrouwen?

Bij het aankopen van een geluidsinstallatie voor een oude monumentale kerk, zoals de Cunerakerk, kun je niet volstaan door alleen een pakket van eisen op te stellen. Naast de wensenlijst van de gebruikers is ook gedegen kennis van geluid en akoestiek noodzakelijk. Dit gedeelte wordt over het algemeen aan de leverancier van de nieuwe installatie overgelaten, omdat die kennis veelal niet aanwezig is bij kerkbesturen en gemeenteleden.

Binnen de Protestantse Gemeente was gelukkig wel enige kennis beschikbaar. Het bleek al snel dat niet alle aanbiedingen door leveranciers voldoende waren onderbouwd. De benadering van de wensen en de geheel vrijblijvende adviezen van HGT waren duidelijk beter en professioneler dan van andere aanbieders.

HGT kwam met het voorstel om de hele kerk met slechts twee luidsprekerzuilen te voorzien van geluid. Dit voorstel werd ondersteund door een akoestische berekening en een dag waarbij praktisch werd nagemeten of de berekeningen klopten. Het bijzondere van deze aanpak is geweest dat dit door HGT is uitgevoerd ter ondersteuning van de offerte. De resultaten waren zo goed dat de noodzakelijke uitbreiding van het budget werd geaccepteerd. Ook de verdere adviezen die we hebben gekregen bleken achteraf heel waardevol te zijn. Zo is alle bedrading in ruime pijpen getrokken. Nu we in de kerk ook een goede Wifi willen bieden, bleek dat de ruim gekozen pijpen veel werk heeft bespaard bij de aanleg.

De conclusie is dat de samenwerking met HGT niet alleen uitstekend is geweest, maar ook als heel waardevol en plezierig is ervaren. Het resultaat wordt door gemeenteleden en andere gebruikers hoog gewaardeerd. Het College van Kerkrentmeesters is zeer tevreden met het behaalde resultaat.

Odin van Woerdekom, lid geluidscommissie Cunerakerk Rhenen
Henk van Ginkel, voorzitter College van Kerkrentmeesters